čtvrtek 10. dubna 2008

Jak se pojem tunelování dostal do odborné ekonomické literatury?

Slovo tunelování (tunneling) se v anglické odborné ekonomické literatuře objevilo někdy kolem roku 2000 a o jeho zpopularizování se pravděpodobně nejvíce zasloužili Andrei Shleifer, Rafael La Porta, Florencio Lopez-de-Silanes, Simon Johnson a Robert Vishny dvojicí článků Tunneling a Investor protection and corporate governance publikovaných v roce 2000 v American Economic Review a Journal of Financial Economics.

Ke cti autorům slouží, že nezatajili český původ slova:

In this paper, we use the term "tunneling", coined originally to characterize the expropriation of minority shareholders in the Czech Republic (as in removing assets through an underground tunnel), to describe the transfer of assets and profits out of firms for the benefits of those who control them.
Johnson, La Porta, Lopez-de-Silanes, Shleifer: Tunneling (2000, AER)

Google Scholar dnes na slovo tunneling nalezne stovky ekonomických článků.

5 komentářů:

  1. odkial sa oni dozvedeli o ceskom slove tunelovani?

    OdpovědětVymazat
  2. argument vyhledávače google by se měl používat opatrněji, protože je stále více virtuálnějším popisem reality. Jen Google ví, co vlastně vrátí za výsledek.

    google zahrnuje do výsledků také příbuzné termíny a často i logicky nesouvisející termíny. Při \"přesném zadání termínu\" jich nalezne o něco méně ;)
    http://tinyurl.com/69r4ld

    OdpovědětVymazat
  3. TS: argumenty ve vyhledávání googlu by se měly používat opatrně, a přesně proti tomu jste se prohřešil. Zúžením vyhledávání jste odfiltroval spoustu relevantních odkazů. Ekonomické články o tunelování totiž často obsahují slova \"asset\" (aktivum) a \"tunneling\", zdaleka ne vždy však v páru \"asset tunneling\". Vaším dotazem jste většinu článků k tématu odignoroval.

    Samozřejmě, že do googlu nestačí zadat jen \"tunneling\", protože vyhledávač vrátí velké množství obsahu z materiálové a částicové fyziky.

    OdpovědětVymazat
  4. přečtěte si ještě jednou, co jsem napsal.
    Neprohřešil jsem se, protože jsem z toho nedělal závěr na který narážíte, který jsem ani neřekl.
    Konstatoval jsem počet výsledků. Chybný závěr by byl, kdybych prohlásil že počet výsledků je přímo úměrný reálnému počtu existujících informací. To samozřejmě není. U velmi citlivých informací (nemyslím neslušnosti ale strategické/tajné info) už zcela ne. Google je tvrdě cenzuruje. Internet stále není transparentní, ani jediné medium. Dalo by se říci, že to už bude jen horší.

    S dalším argumentem se nepřu, souhlasím. \"tunneling\" je i na hrubý pokus málo.

    Ale znovu opakuji: používat google jako podporu ve své argumentaci už dnes není vhodné. Google vytváří virtuální realitu a to bohužel ví jen málokdo :/

    OdpovědětVymazat
  5. TS: Asi tomu zacinam rozumet. Vy si myslite, ze jsem naklepal dotaz do Googlu, podival se, kolik Google rekne, ze nalezl odkazu, a ja to pouziju :-))

    Kliknete na ten link a projdete si ty stranky. Jsou to stovky relevantnich odkazu. Zase tak naivni nejsem :-)

    OdpovědětVymazat